top of page
  • Writer's pictureLaura Pullinen

Suomi tarvitsee hyvinvoivia nuoria, ei vahinkoja

Vastine julkaistu Satakunnan Kansassa 31.8.2018


Maksuton ehkäisy on hyvinvointi- ja tasa-arvoteko, jolla on selkeitä sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia niin yksilön kuin kunnankin näkökulmasta.


Jyri Astokari (ps.) kirjoituksessaan Satakunnan Kansassa 29.8.2018 kuvaa maksuttoman ehkäisyn puolesta puhumista sosiaaliseksi manipuloinniksi ja tarttuu erityisesti hormonaalisen ehkäisyn haittapuoliin.

Maksuton ehkäisy alle 25 vuotiaille on saanut laajaa kannatusta paitsi poliittisessa keskustelussa myös valtakunnallisten hyvinvointitoimijoiden keskuudessa. Maksutonta ehkäisyä nuorille ovat puoltaneet jo yli vuosikymmenen ajan muun muassa Väestöliitto, THL ja STM.


Kirjoituksessaan Astokari kuvailee hormonaalisen ehkäisyn problematiikkaa. On totta, että hormonaalinen ehkäisy ei sovi kaikille. Valtaosalle on selvää, että ehkäisyvälineistä vain kondomi suojaa sekä sukupuolitaudeilta että ei-toivotuilta raskauksilta. Huolimattoman käytön vaara on aina olemassa, myös kondomeissa, olipa ehkäisimet jaettu maksutta tai pulitettu omasta pussista.


Tärkeintä on, että jokainen nuori saa mahdollisuuden löytää itselleen sopivan ehkäisyvälineen. Maksuttoman ehkäisyn piiriin onkin kuuluttava kondomien ja hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden lisäksi myös muut pitkäaikaiset ehkäisimet, kuten hormonittomat kuparikierukat.


Oleellinen osa maksuttoman ehkäisyn tarjoamista on lisääntyvä seksuaaliterveystieto. Ehkäisyvälineistä ainoastaan kondomin voi hankkia ilman reseptiä tai lähetettä, käymättä keskustelua seksuaaliterveyden ammattilaisten kanssa. Mitä enemmän seksuaaliterveydestä puhutaan, sitä paremmin nuoret voivat.

Maksuton ehkäisy on kädenojennus nuorten hyvinvoinnin edistämiselle. Se on myös taloudellisesti kannattava päätös kunnalle. Kunnantalouden näkökulmasta maksuttoman ehkäisyn tarjoamisella alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä saadaan aikaan säästöjä aborttien ja sukupuolitautitartuntojen vähetessä.



Ehkäisyn maksuttomuus on tasa-arvoteko. Ehkäisyn ja ei-toivottujen raskauksien keskeytyksen kulut eivät jakaudu tasa-arvoisesti sukupuolten välillä. Ei-toivottu raskaus ja raskauden keskeytys ovat henkisesti raskaita, jopa traumatisoivia kokemuksia sekä raskaaksi tulleelle naiselle että hänen kumppanilleen. Yhdenkään nuoren ei tule käydä raskaudenkeskeytystä läpi siksi, että kukkaron nyörit ovat olleet tiukalla.


Suomi ei tarvitse vahinkoja. Yksikään perhe ei tarvitse vahinkoja. Yksikään nuori ei tarvitse vahinkoja. Jokainen syntyvä lapsi tarvitsee rakastavan perheen, johon hän on toivottu.

bottom of page