top of page
  • Writer's pictureLaura Pullinen

Oppivelvollisuuden laajentaminen ei saa heikentää opetuksen edellytyksiä

Oppivelvollisuuden laajentaminen ei saa heikentää opetuksen edellytyksiä. Tästä me pidämme kunnissa huolta.


Tänään tulee kuluneeksi sata vuotta yhdestä itsenäisen Suomen historian merkittävimmästä päätöksestä: oppivelvollisuuslaista. Kuin 100-vuotiaan oppivelvollisuuden kunniaksi oppivelvollisuutta laajennetaan tänä vuonna ulottumaan toiseen asteeseen.


Näin pitääkin olla. Koulutus on aina panostus tulevaisuuteen – sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmista.


Uusi oppivelvollisuuslaki tulee voimaan 1. elokuuta, täysin poikkeuksellisessa maailman tilanteessa. Hyvä niin. Laajennettu oppivelvollisuus pitää nuoret mukana myös tähän saakka kriittisenä pysyneen peruskoulun ja toisen asteen nivelvaiheen yli. Tämä on erityisesti koronan runtelemassa ja sen jälkeisessä ajassa tärkeää.

Laajennus ei ole ongelmaton kunnan näkökulmasta. Kustannukset kasvavat vääjäämättä. Tähän ei ole varauduttu kaupungin talousarviossa, sillä päätös oppivelvollisuuden laajentamisesta tuli vasta talousarvion jälkeen. Valitettava uhkakuva on, että valtion ohjaamat resurssit kunnille eivät ole riittävät kustannuksia kattamaan.

Paineet kouluissa ovat erityisesti tässä ajassa valtavat. Huoli sekä oppilaiden että opettajien jaksamisesta on suuri. Tiukentuvassakaan taloustilanteessa oppivelvollisuuden laajentaminen ei saa johtaa siihen, että opetus ja sen olosuhteet kärsivät. Seurauksena ei voi olla leikkaukset tuntikehyksistä, koulujen käyttörahoista tai opetusta tukevasta henkilökunnasta.


Porissa tulee jatkossakin torjua koulutusleikkaukset ja huolehtia siitä, että reusrssit ovat riittävät varhaiskasvatuksesta alkaen.

bottom of page