Kolumni julkaistu Satakunnan Kansassa 4.2.2021.
Pariisin kaupunki ilmoitti istuttavansa 170 000 puuta keskusta-alueelle torjuakseen ilmastonmuutosta ja lisätäkseen viihtyvyyttä kaupungissa. Samaan aikaan Porin kaupunginvaltuusto nahisteli 50 sentin korotuksesta parkkimaksuihin. Pori ja Pariisi eivät ehkä kaupunkeina ole suoraan verrannollisia keskenään, mutta kaupunkia kehittäessä ei viisain vaihtoehto ole hakea vertailukohtaa huonommastaan.
”Varför Paris, vi har ju Åbo?” kysyttiin ilmiöksi muutama vuosi sitten nousseissa kangaskasseissa. Turku saattaa olla Suomen Pariisi, mutta ei Poriakaan aivan turhaan tituleerata Suomen Berliiniksi.
Nelisen vuotta sitten Pori onnistui luomaan brändin, joka paitsi hykerrytti porilaisia myös niitti mainetta ja kunniaa ympäri Suomen. Sloganin ”Todella outo, ehdottoman uniikki” ajateltiin sopivan kuin nenä päähän Porille – positiivisessa mielessä. Jo lyhyessä ajassa slogan on alkanut kääntyä itseään vastaan. Sen viesti on jo liian usein käännetty kertomaan ummehtuneesta toimintakulttuurista ja päätöksenteon epämääräisyydestä.
Pariisi julkaisee istutustavoitteensa, Porissa keskitytään parkkiruutuihin. Edellismaanantainen keskustelu parkkipaikoista ei ollut ainut laatuaan tällä valtuustokaudella – eikä taatusti viimeinen tässä kaupungissa. Näkemys, ja erityisesti sen puute, tulevaisuudesta vaikuttaa aina toimintaan ja päätöksiin myös nykyhetkessä.
Virkahenkilöstö valmistelee uutisoinnin perusteella varsin kunnianhimoista keskustan kehittämissuunnitelmaa pyöräkatuineen ja laajenevine viheralueineen. Tätä me tarvitsemme: keskustelua tulevaisuuteen katsoen, ei menneeseen haikaillen.
Tulevalla valtuustokaudella käynnistettäneen Porin uuden strategian valmistelu, nykyisen yltäessä vuoteen 2025 asti. Strategia määrittää, millaista kaupunkia Porista tulevaisuudessa rakennetaan. Vision on oltava kristallinkirkas jokaiselle virkahenkilölle, poliittiselle päättäjälle ja ennen kaikkea kaikille kuntalaisille.
Palataan vielä neljän vuoden takaiseen brändiuudistukseen. Miksi se onnistui? Koska siihen osallistettiin kaikki porilaiset ja porilaismieliset. Osallisuus sitoutti brändiin jo ennen kuin se edes julkaistiin. Näihin oppeihin on syytä palata ja hyödyntää niitä myös strategian valmistelutyössä. Saman suuntaisia tavoitteita on esimerkiksi Berliinin kaupunkistrategiassa: ”Poliittiset päättäjät muovaavat kaupunkia käymällä vuoropuhelua yritysten, yhteisöjen ja sitä kautta kaikkien berliiniläisten kanssa. Avoimesta osallistumiskulttuurista tulee todellisuutta ja selkeä ja sitova viestinnän tapa.”
Jokainen haluaa olla ylpeä kotikaupungistaan. Jokaisella on tarve olla osa menestystarinaa. Nämä tarpeet on myös mahdollista täyttää. Taantumuksen ja tulevaisuuden välillä voi valita. Ehkä kesän 2026 ilmiökangaskassi kysyykin: Warum Berlin? Wir haben Pori.
Comentarios