top of page
  • Writer's pictureLaura Pullinen

Jopa joka neljäs mieli murtuu – panostetaan mielenterveyspalveluihin

Aluevaalit ovat mielenterveysvaalit. Kun mieli murtuu tai meinaa murtua, on apua saatava helposti ja ripeästi.


Mielenterveyden ongelmat ovat merkittävin työkyvyttömyyden aiheuttaja Suomessa ja mielenterveysperusteiset sairauslomat yleistyvät. Jopa joka neljäs aikuinen sairastaa vuosittain mielenterveyden häiriötä. Tästäkin huolimatta vain 5 % terveydenhuollon menoista on kohdistettu mielenterveyspalveluihin. On selvää, että panostuksia tarvitaan sekä ennaltaehkäisevään että hoitavaan työhön.


1. Toteutetaan Terapiatakuu: psykoterapia ja muu psykososiaalinen hoito osaksi perusterveydenhuoltoa, hoidon alku kuukauden sisällä avun hakemisesta.


2. Ajanvarauksettomat matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut helposti saataville riittävin aukioloajoin ja henkilöstöresurssein.


3. Mielenterveyspalveluihin kertyneitä kestämättömiä jonoja on tarpeen tullen purettava myös yksityisten palveluntuottajien palveluita hyödyntäen, vaikka se lisäisi kustannuksia. Mitä nopeammin apua saa, sitä inhimillisempää ja edullisempaa se lopulta on.


4. Keskusteluapua silloin, kun sitä tarvitaan: mielenterveyspäivystys puhelimitse ja verkossa.


5. Mielenterveystyön merkittävä vahvistaminen kouluissa. Saumaton yhteistyö hyvinvointialueen oppilas- ja opiskelijahuollon sekä kuntien sivistystoimien välillä.


6. Selkeä ja saavutettava viestintä mielenterveyspalveluista. Kun mieli on väsynyt, ei byrokratiaviidakossa rämpiminen ole vaihtoehto. Tiedon ja ohjeiden on oltava saatavilla helposti.


Tämä kaikki maksaa. Niin maksavat myös työkyvyttömyyseläkkeet ja sairauslomat, puhumattakaan mielenterveysongelmien inhimillisestä hinnasta. Mielenterveyteen panostettu euro tulee yhteiskunnalle noin nelinkertaisena takaisin. Kuulostaa järkevältä sijoitukselta, eikö?


Madalletaan kynnyksiä, vähennetään mielenterveyden ongelmia, voidaan paremmin.


bottom of page