top of page
  • Writer's pictureLaura Pullinen

Välttämättömyys, ei ylellisyys – #maksuttomatmenkat

Kuukautisköyhyys on todellisuutta myös hyvinvointivaltiossa nimeltä Suomi. Puhumme säännöllisesti tarvittavista välttämättömistä terveystuotteista, joihin kaikilla niitä tarvitsevilla ei ole varaa. Tähän kun yhdistetään vielä vuonna 2022 kuukautisiin liittyvä häpeä, niin huomaamme, että keskustelu kuukautisista on varsin tarpeellinen.


Maksuttomat menkat on tavoite, josta on lähdetty tekemään todellisuutta esim. Helsingissä – kiitos Alviina Alametsän, Fatim Diarran ja Amanda Pasasen. Pääkaupungissa lähdetään kartoittamaan maksuttomien kuukautistuotteiden jakelunmahdollisuuksia nuorille ja vähävaraisille. Tämä on oikein paitsi kuukautisköyhyyden vähentämiseksi, myös menkkahäpeän hälventämiseksi.


Vähävaraiselle kuukautissuojien hinta voi muodostaa suuren osan kuukaudessa käytössä olevista varoista. Puhumattakaan vähävaraisesta perheestä, jossa on useampi menstruoiva. Puhumme välttämättömyydestä, emme luksustuotteista.


Myös Satakunnan hyvinvointialueella tulee torjua kuukautisköyhyyttä. Maksuttomat menkat -aloitteen hengessä erilaisten kuukautissuojien jakelun mahdollisuutta tulee selvittää esim. kouluissa, nuorisotiloissa ja terveyskeskuksissa. Arvonlisäverosta ei hyvinvointialueella päätetä, mutta on vaikea käsittää, miksi kuukautissuojien ALV on 24 %, kun apteekissa myytävien hygieniatuotteiden kohdalla se on vain 10 %. Toivottavasti tähän saadaan valtion tasolla muutosta pian.

Commentaires


bottom of page