top of page
  • Writer's pictureLaura Pullinen

KOLUMNI: Vastuullinen talousarvio lisää hyvinvointia

Julkaistu Satakunnan Kansassa 22.8.2019


Opetus- ja kulttuuriministeriön talousarvioesityksessä yleissivistävään koulutukseen ja varhaiskasvatukseen on esitetty 24 miljoonan euron lisäystä. Laskinta esiin kaivamatta voi tehdä päätelmän, että toteutuessaankaan tällä ei vielä kateta kuntien säästötarpeita, ei Porissakaan.


Vaikka valtion taholta lisärahoitusta opetukseen tulisi, lopulta nekin päätökset toimeenpannaan kunnissa. Me porilaiset itse päätämme, millaista opetusta lapsemme saavat ja millaisissa olosuhteissa opettajamme työtään tekevät.


Samalla kun lennätämme puolityhiä lentokoneita pääkaupunkiin ja takaisin, lapsemme kasvavat täpötäysissä luokissa. Säästöt kouluissa tarkoittavat lähes poikkeuksetta suurempia opetusryhmiä, vähemmän oppitunteja ja heikentyviä mahdollisuuksia tuen saamiseksi.

Syksyllä 2017 allekirjoitettuun Pori-sopimukseen on kirjattu, että ryhmäkoot eivät kasva, eikä tuntikehyksestä leikata. Näiden lupausten lunastamisen aika on jälleen tänä syksynä, kun valtuustoryhmät neuvottelevat kaupungin talousarviosta.


Säästäminen ja leikkaaminen ei ole synonyymi vastuulliselle kuntataloudelle. Vastuullista on laatia talousarvio, joka lisää kuntalaisten hyvinvointia, ei vähennä sitä. Talousarvio, joka ei aiheuta kohtuuttomia kustannuksia tulevaisuuteen. Talousarvio, josta voimme vielä vuosien kuluttua ajatella, että tiukkaa teki, mutta hyvin meni.


Vastuun ottamisen aika on nyt jokaisella toimialalla ja jokaisessa poliittisessa ryhmässä. On sanomattakin selvää, että nykyisellään elämme hetkessä yli varojemme. Tiukassa taloustilanteessa joku häviää aina: jostain on karsittava ja luovuttava.


Edessä ei ole helppojen päätösten syksy. Tiukassakin taloustilanteessa on pystyttävä näkemään päätösten pitkäaikaiset vaikutukset. Tulevaisuus on pidettävä kirkkaana näkökentässä. Vastuullisuutta on myös tehdä tulevaisuuteen kantavia, harkittuja investointeja.


Päätöksentekoa vaivaavat neljän vuoden syklit. Tulevaisuuden näkymät tuntuvat valitettavan usein riittävän seuraaviin vaaleihin asti, jolloin on aika luoda taas uusi neljän vuoden tulevaisuudenkuva. Kuitenkin tämän hetken päätösten vaikutukset ovat todellisuutta vasta vuosien kuluttua.


Koulutukseen panostaminen on kauaskantoinen sijoitus tulevaisuuteen. Aina. Jokainen koulutukseen panostettu euro kilahtaa takaisin yhteiskunnan rattaisiin. Koulutus luo hyvinvointia ja estää syrjäytymistä. Perusopetus ei ole tehostamisen paikka, vaan säästökohteita on löydettävä laajalti kaupungin toiminnoista.


Politiikka on arvovalintoja. On arvovalinta, näemmekö koulutuksen investointina vai kulueränä. Voimme valita, laitammeko miljoonat vanhojen seinien ylläpitoon tai lennätämmekö ne taivaan tuuliin. Arvojen näyttämisen aika on taas käsillä.

Comments


bottom of page