top of page
  • Writer's pictureLaura Pullinen

KOLUMNI: Välillä muutos vaatii myös glitteriä

Julkaistu Satakunnan Kansassa 26.6.2019


Viikon aluksi somevirtani täyttyi sateenkaarista, kun moni puki Facebookin profiilikuvansa sateenkaarikehyksiin antaen tukensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavalle pride-liikkeelle. Kesä kesältä pride-viikko kasvaa. Tapahtumien ydin on ehkä Helsingissä, mutta tapahtuma levittyy koko Suomen pride-viikoksi. Hyvä niin.


Pride näyttäytyy monelle vain värikkäänä ja glitterin kimalteisena juhlana. Rakkauden täyttämä pride-juhlinta on kuitenkin myös muistutus siitä, että työtä yhdenvertaisuuden eteen on yhä tehtävänä. Kaikkea tätä työtä ei tehdä lainsäädännöllä, vaikka Arkadianmäelläkin töitä yhdenvertaisuuden eteen riittää tällekin eduskuntakaudelle. Paljon riippuu myös asenteista.


Vuosi vuodelta myös yhä useampi yhteisö ja yritys osoittaa tukensa pride-liikkeelle. Kun näin tapahtuu, seuraa väistämätön vastareaktioiden ketju. Kun tunnettu olutbrändi vaihtaa logonsa sateenkaarenväreihin, täyttyy kommenttikenttä boikotti-ilmoituksista. Kun kirkko asettuu seisomaan pride-liikkeen taakse, nostaa entinen sisäministeri kommenteillaan kirkon erotilastot taas hetkeksi huippuunsa.


Keskustelu on rumaa ja vihaista, vaarallistakin. Syrjivän puheen perusteluina ovat milloin Raamatun tekstit, milloin silkka tietämättömyys. Suvaitsemattomuudelle ja syrjinnälle ei ole yhtään hyvää perustetta, eikä sitä tule hyväksyä missään olosuhteissa – ei lainsäädännössä, ei työpaikalla, ei somessa.


Tarvitaan lisää ymmärrystä, lisää empatiaa. Pride-liike ja -tapahtumat tuovat näkyväksi seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuuden. Vain näkyväksi tekemällä ennakkoluuloja voidaan murtaa ja vuoropuhelua lisätä. Asenteiden on muututtava, jotta tulevien sukupolvien ei tarvitse käydä samoja ihmisoikeustaisteluja uudelleen. Jotta jokainen lapsi ja nuori voi kasvaa hyväksyttynä turvallisessa ympäristössä.


Asenteita voi muuttaa myös ilon ja riemun kautta. Jos ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta voi taistella glitterit poskilla, miksi niin ei tekisi?


Tänä kesänä pride-juhlinta palaa tauon myös Poriin, kun Pori Pride järjestetään elokuun 17. päivänä. Tapahtuman järjestämistä tuettiin myös kaupungin Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahalla. Ansaitusti, sillä siitähän tässä on lopulta kyse – rakkaudesta.

Comentários


bottom of page