top of page
  • Writer's pictureLaura Pullinen

KOLUMNI: Enemmän kaupunkia Poriin

Julkaistu Satakunnan Kansassa 25.7.2019


Kävelen pääkirjastolta Gallen-Kallelankadulla kohti toria. Kadun varren terasseilta kuuluu tasainen, iloinen puheensorina, toisinaan äänekäs naurunremakka. On heinäkuinen arki-ilta ja SuomiAreenakin on vasta tuloillaan. Silmämääräisesti voisi todeta, että terassit ovat vetäneet hyvin väkeä.


Enkä ihmettele, itsekin valitsen paikan terassilta. Tunnelmassa on jotain erilaista. ”Ihan kuin ei olisi Porissa”, toteaa joku. Lausahdus ainakin lähipiirissäni useimmiten tarkoittaa sitä, että joku on tavallista paremmin. Terassilla istuskelu ja syöminen on huomattavasti mukavampaa, kun tilaa on enemmän, eikä keskustelua tarvitse keskeyttää näyttäytymismielessä pärisyttävien mopojen tai autojen vuoksi.


Gallen-Kallelankadun ja Antinkadun sulkeminen autoliikenteeltä heinäkuussa on kaupunkikulttuuria edistävä teko. Kesäkävelykatu tekee ravintoloiden keskittymästä yhtenäisemmän kokonaisuuden ja lisää torin varren turvallisuutta.


Perinteisten kaupunkikeskustojen elinvoima laskee – sen ei pitäisi tulla uutisena enää kenellekään. Ajasta riippumaton ja valikoimaltaan rajaton kaupanteko lisää jatkuvasti verkkokaupan suosiota. Asioinnin helppous saa erityisesti lapsiperheet asioimaan kauppakeskuksissa ja marketeissa.


Keskusta-alueiden luonne muuttuu väistämättä, mutta autioitumista sen ei tarvitse tarkoittaa. Jos ostamisen helppous vie lapsiperheet kauppakeskuksiin, voi monipuolinen ravintola- ja kulttuurielämä sekä palvelutarjonta tuoda erityisesti nuoret kaupunkilaisaikuiset keskustaan.

Kehitys on jo nähtävillä Porissa. Pienemmät putiikit hakeutuvat kävelykadun tuntumaan. Uusia ravintoloita ja kahviloita on auennut. Kauppahallikin näyttää virkoamisen merkkejä nimenomaan ravintolayrittäjien toimesta.


Kaupunkikeskusta on julkista tilaa, kaupunkilaisten yhteinen olohuone. Sinne pitää olla helppo tulla ja siellä pitää voida viihtyä. Elämä kuuluu keskustaan, vaikka se toisinaan olisi meluisaa.

On aina helpointa sanoa, että tarvitaan jotain enemmän tai jotain ilmaiseksi. Enemmän ilmaisia parkkipaikkoja. Enemmän tapahtumia, enemmän kauppoja. Kehittämisessä ei ole kyse siitä, että jotain tarvitaan lisää. Pikemminkin olemassa olevaa on syytä parantaa ja muovata.


Kävelykatu ja ristikkäispuistot ovat oleellinen osa Porin kävelykeskustaa. Kesäkävelykatu on erinomainen jatko keskustan kehittämisen saagassa, mutta toivottavasti vasta alkua. Kävelykadun laajennuksen vakinaistamista on syytä pohtia vähintään kesäkuukausiksi, Gallen-Kallelankadun osalta jopa vuoden ympäri.

Comments


bottom of page